Hyresmonopol kritiseras

Lunds universitet vill att det monopol som bostadsbolaget Akademiska hus har på fastigheter inom universitetsområdet ska avskaffas. Universitetet har därför begärt att riksdagens revisorer ska granska situationen. Om monopolet avskaffas skulle universitetets fastighetskostnader sänkas kraftigt.
Universitetet betalar varje år 586 miljoner kronor i lokalhyra. Drygt hälften går till Akademiska hus för hyror som sattes 1993, i ett ränteläge som är mer än dubbelt så högt som idag. - Idag betalar universitetet marknadshyror för lokaler som ändå inte har någon alternativ användning, säger universitetets byggchef Lars Lawesson till P4 Radio Malmöhus. Istället vill man nu ha hyror som sätts efter självkostnad. - Det är institutionerna som betalar hyrorna och om kostnaderna för hyrorna blir lägre innebär det att institutionerna får pengar över till annat, säger Lars Lawesson. Monopolet gör också att universitetet har svårare att få donationer. Orsaken är att de som donerar medel till universitet vill att pengarna ska stanna inom universitetet. - Som det är nu anser många donatorer att deras pengar riskerar att bygga upp förmögenheten i statsägda aktiebolaget Akademiska hus, istället för att gå till Universitetet, menar Lars Lawesson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista