Akutintaget på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.
VÅRDEN

Hälsovalet kan försämra primärvården

Skånska läkare varnar nu för att hälsovalet, som införs i maj i Skåne, kan göra situationen för den idag redan hårt belastade primärvården ännu sämre.

Skånes politiker hoppas att vårdvalssystemet Hälsoval Skåne ska öka patienternas makt och råda bot på problem som långa väntetider och läkarbrist.

Men Skåne är idag det landsting som lägger minst pengar per invånare på primärvården.

Och den utredningsgrupp som utrett hälsovalet har sagt att 500 miljoner kronor behöver skjutas till för att komma i nivå med andra landsting, och därefter behövs ytterligare miljoner för att reformen ska lyckas. Men Region Skåne har bara avsatt 150 miljoner kronor extra till primärvården.

Måndagen 26 januari ska hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om villkoren för hälsovalet. Därefter ska regionstyrelsen ta ett slutgiltigt beslut om finansieringen.

Enligt förslaget kommer vårdcentralerna att få i snitt 2200 kronor per patient och år - en alltför låg summa, enligt läkaren Olof Lindqvist, som tror att det kommer drabba de mest sjuka patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".