BEDRÄGERIER

Kortläsare stals - polisen varnar kunder

Vid ett inbrott hos blomstervaruhuset Plantagen i Svågertorp söder om Malmö, stals fem kontokortläsare. Polisen uppmanar nu kunder att så fort som möjligt kontakta sin bank.


Inbrottet på Plantagen skedde natten till söndag. Det enda som stals var fem kontokortläsare. Polisen sätter det inbrottet i samband med en händelse dagarna före nyår.

Då skedde ett tillbud, som personalen då uppfattade som försök till skadegörelse. Nu tror polisen att det egentligen var ett inbrott med enda syfte att manipulera de nu stulna kortläsarna.

Tjuvarna har låtit kortläsarna tanka in koder från intet ont anande kunder, och nu ska bedragarna tillverka falska kort för att antingen själva handla varor eller sälja till mindre nogräknade kunder.

– Det finns inget som säger att de falska korten kommer att användas i Sverige, de kan lika gärna säljas till köpare i Spanien eller Bolivia. Vi har att göra med kriminella nätverk, säger Hans Nilsson vakthavande befäl på länskriminalen i Malmö till P4 Radio Malmöhus.

Polisen uppmanar nu alla som handlat på Plantagen i Svågertorp under januari och betalat med kort, att skyndsamt ta kontakt med sin bank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".