Skåne

Många kommuner tvingas spara

Finanskrisen och den rådande lågkonjunkturen har nu nått de skånska kommunerna. Flera av dem står inför besparingar. I Lund har de styrande politikerna redan dragit i nödbromsen.

– Vi måste spara upp till 60 miljoner i år, säger Mats Helmfrid, (M), kommunalråd i Lund.

2009 års budget skulle gå med 45 miljoner kronor plus, men rådande lågkonjunktur och den allmänna finanskrisen har gjort att Lund nu till och med kommer att gå back.

– Skatteintäkterna har också minskat. Vi måste göra något så ovanligt som att ändra i rådande budget, säger Mats Helmfrid.

I dagarna kommer kommunledningen att föreslå att all verksamhet i kommunen, utom skola och förskola, ska spara en procent. Vidare ska det dras in på fastighetsunderhåll och investeringar.

– Vi göra detta för att dämpa inför 2010. Då kommer det att bli ännu tuffare, säger Mats Helmfrid.

Flera av de kommuner som P4 Radio Malmöhus pratat med vittnar om att det blivit tuffare ekonomiskt, men ingen har gått så långt som Lund och ändrar i årets budget.

– Men vi följer prognoserna noga, säger Peter Danielsson (M), kommunalråd i Helsingborg.

En av de kommuner som ännu inte drabbats är Trelleborg. Ekonomin är fortfarande god.

– Det beror bland annat på att regeringen nu går in och betalar för utbyggnaden av vägen mellan Trelleborg och Vellinge till motorväg. I 2009 års budget har vi förskotterade pengar till projektet. De blir nu vår buffert, säger Ulf Bingsgård, (M), kommunalråd i Trelleborg.

                                              Johanna Hellström
                                               johanna.hellstrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".