Skåne

Malmö opera spår fortsatta underskott

Malmö opera och musikteater räknar med att gå back med 15 miljoner kronor år 2011. För att täcka underskotten i år och nästa år har teatern fått 20 miljoner kronor. Teaterchefen Göran K Johansson vill ha höjda bidrag även för 2011, men Region Skåne säger nej.

Malmö opera och musikteater har fått ett tillfälligt tillskott på 20 miljoner för att täcka underskotten 2009 och 2010. Men 2011 kommer man hamna i samma situation igen om inte bidragen höjs menar vd:n Göran K Johansson. 

– År 2011 behöver vi antingen mer engångspengar, eller en bidragshöjning som gör att vi kan fortsätta att ha ett utbud på den nivå vi har idag, säger Göran K Johansson.  

Men det anser inte Region Skåne att det finns något utrymme för. Därför måste operan spara fram till 2011 för att få sin budget i balans.  

– Ja, kombinerat med eller alternativt att öka sina intäkter på annat sätt, säger Rolf Tufvesson (KD), ordförande för Region Skånes kulturnämnd.  

Nu har regiondirektören fått i uppdrag att utreda Malmöoperans ekonomi. Samtidigt ska regionen gå igenom uppdragsöverenskommelsen för att se om något ska ändras i teaterns direktiv. Bäst förra året gick Jesus Christ Superstar, den drog ensamt mer publik än vad fem operor gjorde tillsammans. Frågan är om man inte kan välja att spela fler publikdragande musikaler och färre operor. Men det stämmer inte med uppdraget, anser Göran K Johansson.

– Där har vi ju ett tydligt politiskt uppdrag att vi ska spela musikteater i hela dess bredd. Det måste vi naturligtvis leva upp till, säger Göran K Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".