Nordväst

Farligt gods flyttas från lastbil till tåg

Perstorp AB får inte fortsätta att frakta metanol på lastbil från Höganäs. Senast 2012 måste anläggningen vara borta. Nu satsar kemiföretaget på att flytta sina tankbilstransporter till tåg istället. Därmed skulle fem stora cisterner i Höganäs hamn kunna monteras ner.

Varannan vecka kommer en ny tankbåt med 5 000 ton av det brandfarliga ämnet metanol till cisternerna i Höganäs hamn. Varje dygn året runt går sedan lastbilar i skytteltrafik på landsväg till kemijätten Perstorps anläggning i Perstorp där man tillverkar formalin för bland annat färgindustrin. Totalt handlar det om över 2 400 årliga tankbilstransporter med brandfarlig vätska. 

Men cisternerna i Höganäs ligger för nära villatomterna vid hamnen och 2012 får man inte ha kvar anläggningen längre. Istället vill Perstorp AB frakta godset på järnväg. Därför har man skrivit avtal med Kemira i Helsingborg om att använda deras hamn där det finns järnvägsspår. Men än så länge är det inte klart att det kommer att fungera.

– Det är en möjlighet vi får utreda, säger Cecilia Nilsson, pressansvarig på Perstorp AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".