Malmö

Slagthuset lägger ner i höst

Nöjespalatset Slagthuset i Malmö lägger ner i höst. Det meddelade ägarna Claes och Anita Schmidt på måndagen.

För att ge fortsatt serveringstillstånd till klockan 05.00 på morgonen kräver polisen och Sociala resursnämnden i Malmö att Slagthuset ska göra en handlingsplan för hur ordningsstörningar ska minska, men Claes Schmidt anser att man gjort vad man kunnat och nu har han tröttnat.

– Vi gör nog mer än de flesta gör, säger Claes Schmidt och redogör för hur man filmar och kräver legitimation av alla som går in. Slagthuset samarbetar också med narkotikapolisen.

– Jag anser att det är ett samhällsproblem – problemet ligger inte på Slagthuset, säger Claes Schmidt.  

Enligt polisen har det under första halvåret 2008 gjorts 220 anmälningar om brott i anslutning till Slagthuset. Mest stölder, men också misshandel, våld mot tjänsteman och en stor del narkotikabrott. Slagthuset fick sex månaders förlängning av sitt serveringstillstånd i väntan på att man kommer in med en handlingsplan. Trots att man faktiskt har serveringstillstånd, väljer paret Schmidt att lägga ner.  

– Därför att jag är trött på dem, säger Claes Schmidt.  

Men Sociala resursnämndens ordförande Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S), tycker inte att man ställer hårdare krav på Slagthuset än andra. 

– Det gör vi inte. För att få ha öppet till klockan 05.00 kräver vi att man inte har ordningsstörningar. Även om man har gjort ett bra jobb, har man inte nått ända fram. Vår förhoppning var att man skulle hitta nya sätt att jobba ihop med polisen, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S).  

Verksamheten på Slagthuset kommer nu att drivas vidare som vanligt till hösten 2009 då man stänger. Företaget har idag 56 anställda.

Anmälda brott på Slagthuset

  • Narkotikabrott (74 stycken)
  • Stöld (54 stycken)
  • Misshandel (51 stycken)
  • Urkundsförfalskning (16 stycken)
  • Våld mot tjänsteman (16 stycken)
  • Olaga hot (9 stycken)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".