SVEDALA

Inga lösa kontanter i kassan

Statoil i Svedala har slutat med kontanter i kassaapparat. Istället införs ett slutet kontanthanteringssystem som ska öka säkerheten för personalen.

Det har blivit allt vanligare att bensinstationer och butiker inför slutna kontantsystem för att minska rånrisken. Innan året är slut ska alla Statoils bemannade stationer i Sverige ha infört kontanthanteringssystemet. Kontanthanteringssystemet är en sluten och välförankrad boxsom personalen stoppar ner pengarna i.

- Boxen töms sen med tidsfördröjning vid olika tillfällen, säger Göran Bengtsson, stationsföreståndare på Statoil i Svedala.

Enligt Statoil har antalet rån mot deras stationer legat ganska konstant under de senaste åren. Medianbytet är 1500 kronor och cirka 7 av tio rån klaras upp.

Parallellt med nya kontanthanteringssystemet utbildas personal och man inför fler övervakningskameror och larm

För hela landet kostar det nya kontanthanteringssystemet runt 30 miljoner. För stationen i Svedala blir det dyrt, säger stationsföreståndaren Göran Bengtsson. Han tycker att behovet av kontanthanteringsystem visar på en tråkig utveckling av samhället.

Malin Thelin

malin.thelin@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".