Skåne

Polisen mötte psyksjuk utan förhandlare

Polisen hade inga förhandlare med sig natten till måndagen när man åkte ut till en psykiskt sjuk man i Trelleborg.

Mannen hade ringt till SOS och sagt att han var trött på livet och att han skulle skjuta polisen om de kom dit. När polisen gick in i huset, gick han emot dem med en kniv och blev skjuten till döds med tre skott. Det blir allt vanligare att psykiskt sjuka tar kontakt med polisen.

– Vi upplever att antalet kontakter med just den gruppen ökat, säger Hans Järvestam, tillförordnad chef för polisens länsoperativa avdelningen i Skåne.  

Den 57-årige man som sköts ihjäl av polis i Trelleborg natten mot måndagen var välkänd av polisen. Han hade flera gånger omhändertagits i sitt hem. Det var bland annat därför som man bedömde att ingen förhandlare behövdes när mannen skulle omhändertas.

På länskommunikationscentralen tar man varje år emot en stor mängd samtal från psykiskt sjuka människor. En anledning till det är enligt Hans Järvestam att polisen är en av få institutioner som har öppet dygnet runt.  Därför bestämde sig på länskommunikationscentralen redan i höstas för att all personal som tar emot larmsamtal ska utbildas i hur man bedömer situationer där psyksjuka är inblandade.  

– Vi har till exempel lyssnat på en överläkare. Vi har lyssnat på folk från anhörigföreningar. Vi har diskuterat hur vi på operatörsnivå kan bemöta den här gruppen bättre, säger Hans Järvestam.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".