MALMÖ

Tandvård för hemlösa avbröts

Hemlösa i Malmö ska nu få gratis akuttandvård av Stadsmissionshälsan. Men när Stadsmissionen för fyra år sedan slussade patienter till en tandläkare på Caroli City i Malmö som hjälpte hemlösa, stoppades projektet tvärt och behandlingar avbröts.

En av dem som drabbades då är hemlöse Tomas. Han fick upprensat i underkäken då fjorton stycken tänder togs bort.

- Jag har ingenting, jag har inget tuggmotstånd alls, det enda jag har är det är lite stumpar kvar framtill som skulle vara fästpunkter för min fasta protes som jag blev lovad

Men någon protes hann det aldrig bli. Den tandläkare som 2005 påbörjade behandlingar på hemlösa i Malmö fick sluta tvärt. Anledningen var att han hjälpte hemlösa på eget initiativ, och att det inte fanns några pengar avsatta.

Och enligt Tomas är det flera hemlösa i Malmö som fick behandlingar avbrutna. Idag bor Tomas bor på ett behandlingshem utanför Anderslöv, och han har lidit mycket av att vara utan tänder. Han har bland annat haft svårt att prata och att äta.

- Det har gjort att  jag har blivit aningen tillbakadragen, jag har haft svårigheter att ta in föda och jag känner ju att jag ser ju inte ut som jag borde göra, säger Tomas.

Nu har Region Skåne avsatt pengar för att Stadsmissionshälsan under ett år ska kunna erbjuda hemlösa tandvård. Men Stadsmissionens chef Birthe Wallin Rudolw tror inte att det finns en risk att hjälpen avbryts lika tvärt som förra gången. Förra gången var det inte Stadsmissionen som stod bakom projektet, menar hon, och säger att Stadsmissionen gjorde vad man kunde för att hjälpa de drabbade.

- Vi ordnade nya tider och nya kontakter. Vissa av patienterna följde upp det och andra avbröt behandlingen, säger Stadsmissionens chef Birthe Wallin Rudolw.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".