MALMÖ

Kräver sänkt hyra i Herrgården

Hyresgästföreningen kräver sänkta hyror för över 800 lägenheter i Herrgården i Malmö. Lägenheterna har haft mögel- och fuktskador och i en del av dem har kackerlackor krypt omkring.

I fredags strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägaren Bostads AB Gröningen/Acta. Hyresgästföreningen vill att hyrorna sänks med minst 16 procent, efter en jämförelse med med MKB som har bostäder i samma område.

Hyresgästföreningen anser att yttre och inre underhåll är starkt eftersatt och anser därför att Hyresnämnden måste sänka hyran. De jämför med MKB:s lägenheter i området.

– Hyrorna är något högre i Actas lägenheter och förvaltningen är katastrofalt låg, säger Lars Persson, Hyresgästföreningens förhandlare.

Hyresgästföreningen är självkritisk och anser att de borde agerat tidigare och kraftfullare i Herrgården. En orsak till att inte mer hänt är enligt Lars Persson att hyreshusen haft många olika ägare.

– Varje gång försökt vi förhandla med de nya ägarna så har de begärt respit, och när sen planerna skulle sättas i verket, då har de sålt, säger Lars Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".