Skåne

Tågvärdar missnöjda med DSB First

Personalen på Öresundstågen är missnöjda sedan DSB First tog över. Förvirring om scheman och om vem som ska göra vad har gjort att tåg blivit inställda eller försenade. Nu har facket begärt förhandling.


– Det finns tågvärdar och lokförare som berättat att de först fått en order och sedan har det kommit en kontraorder från någon annan som ansett sig vara chef, berättar Christina Nilsson, ombudsman på fackförbundet Seko i Skåne.  

Facket anser att de anställda och ledningen haft för kort tid på sig att organisera arbetet, när nu både dansk och svensk personal ska arbeta på båda sidorna av Sundet. Bland annat är det olika säkerhetssystem i Danmark och Sverige som personalen måste lära sig. Kollektivavtalet är facket nöjt med, men anser inte att arbetsgivaren följer det man kommit överens om. Därför har Seko begärt en tvisteförhandling med arbetsgivaren på torsdag.  

– Nu har vi samlat ihop så pass mycket punkter att vi får sätta oss och gå igenom sakfrågorna, punkt för punkt. Så här går det ju inte att fortsätta, säger Christina Nilsson.  

Espen Norup, vice vd på DSB First anser att det handlar om inkörningsproblem som inte bör vara svåra att lösa.

– Jag tror inte att det blir några större problem, säger Espen Norup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".