Skåne

HSB Skåne vann tvist med sparkad vd

HSB Skåne gjorde rätt när föreningen sa upp avtalet med sin tidigare vd Roy Hansson. Det är innebörden i utslaget från den skiljenämnd som avgjort tvisten.

Efter förra årets avslöjanden om att HSB Skånes förre detta vd Roy Hansson och förre styrelseordföranden Larry Andow under flera år gett sig själva förmåner på föreningens bekostnad hölls ett krismöte. Mötet slutade med att de lämnade sina poster.

Men den tidigare vd:n Roy Hansson menade att det saknades grund för avskedet och ville därför ha både uppsägningslön och avgångsvederlag. Han drog frågan till skiljenämnd. På måndagen kom skiljenämndens utlåtande som slog fast att HSB Skåne gjorde helt rätt när de avskedade förre vd:n Roy Hansson och att han därför inte heller har rätt till sin fallskärm på runt fem miljoner kronor.  

– Vi fick ett utslag som ligger i linje med det yrkande vi hade, säger Sven Gudmundsson, styrelseordförande för HSB Skåne.  

Under en extrainsatt föreningsstämma i början av februari i år kommer HSB Skånes medlemmar att informeras om skiljenämndens utslag. HSB Skåne kommer då också att diskutera om eventuella skadeståndsanspråk mot den tidigare styrelsen. 

– Den frågan finns på dagordningen inför den extra stämman, säger Sven Gudmundsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".