Sjukvården

Oppositionen underkänner konsulthjälp

Konsultföretaget McKinsey har inte sparat en krona åt Region Skåne och inte heller åt Helsingborgs lasarett. Det är Socialdemokraten Uno Aldegrens kommentar till nyheten att även sjukhusledningen i Helsingborg anlitar McKinsey.

– Trots att de har kostat så oerhört mycket pengar, sammantaget 45 miljoner kronor för Region Skåne så har vi hittills inte sett enda resultat, säger Uno Aldegren (S) som inte anser att regionen sparat något alls på McKinseys arbete.

Regionens revisorer har kritiserat Region Skånes upphandling av McKinseys tjänster som hittills har kostat regionen 35 miljoner kronor. Revisorerna anser att upphandlingen borde ha gjorts enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU.

Nu har det också framkommit att Helsingborgs lasarett anlitat McKinsey, utan upphandling. Kritiken tillbakavisas av sjukhuschefen Lisbeth Cederwald som säger att man gjort en direktupphandling. Hittills har McKinsey fakturerat sjukhuset tio miljoner kronor.

Den Socialdemokratiska oppositionen granskar nu de besparingar på 600 miljoner som den styrande alliansen presenterat.

– För det första har man inte sparat. Man har minskat kostnaderna med 600 miljoner, huvudsakligen personalkostnader. Det är ingenting som kommer från McKinsey, det är ett resultat av en nedrustningspolitik.

– McKinsey skulle föreslå smarta lösningar, effektivare arbetsmetoder utan att det skulle påverka patienterna. Det vi ser nu är ju färre personer i sjukvården, som innebär överbeläggningar. Det kan man ju läsa varje dag, säger Uno Aldegren (S).

Tidigare rapportering om regionens konsultaffärer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".