Malmö

Öppen psykiatri i fortsatt privat regi

Företaget INM får fortsätta att driva den öppna psykiatriska vården i Malmöstadsdelarna Centrum och Limhamn-Bunkeflo. Det beslutade Region Skånes avtalsutskott på tisdagen.

År  2003 lade Region Skåne ut den öppna psykiatriska verksamheten i stadsdelarna Centrum och Limhamn-Bunkeflo i Malmö på entreprenad. Företaget Integrerad Närsjukvård Malmö AB (INM) vann upphandlingen för perioden 2004-2009. På tisdagen blev det klart att INM får fortsätta i minst fem år, sedan företaget vunnit den nya upphandlingen. Trots att INM inte lade det lägsta anbudet bedömde avtalsutskottet att företaget har den överlägset bästa kvaliteten att erbjuda. 

Den kritik som har kommit under perioden, gäller inte INM utan att verksamheten skulle ta resurser från övriga stadsdelar. Men Håkan Rundberg, chef på avdelningen för privata vårdgivare på Region Skåne, avfärdar kritiken.  

– Jag vet att när man gjorde upphandlingen så renodlade man de resurser som var avsatta för öppenvårdspsykiatrin i två stadsdelar. Det var dem man använde för att göra en upphandling, säger Håkan Rundberg, chef på avdelningen för privata vårdgivare på Region Skåne.  

Liliana Lindström, avtalsutskottets moderata ordförande är nöjd med att INM får fortsätta. Men att helt lägga ut all öppenpsykiatrisk verksamhet i hela Malmö är inte aktuellt just nu.  

– Man kan ju inte privatisera allting bara för att man ska det, säger Liliana Lindström (M), ordförande för Region Skånes avtalsutskott även om hon är positiv till fortsatt privatisering.  

– Jag hade personligen sett fler privata aktörer i fler stadsdelar i fler kommuner i hela Skåne, säger Liliana Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".