Skåne

Polisen kunde inte stoppa bilkrasch

För drygt en vecka sedan frontalkrockade och avled två ungdomar i en bil, båda hemmahörande i Skåne, med en lastbil söder om Örebro. Först såg det ut som en tragisk olycka, men polisen kunde snart koppla samman bilen och personerna med en anmälan som gjorde till polismyndigheten i Skåne kvällen innan olyckan.

En kamrat till de nu döda ungdomarna skulle ha hittat information på internet om att de hade planer på att ”fronta en lastbil” för att ta sina liv.

Polisen larmade till alla enheter upp till Växjö om bilen och att man skulle försöka stoppa den. Det gjordes även försök att nå paret via mobiltelefon, vilket misslyckades. Sista gången bilen iakttogs vad vid en bensinstation i Lund. Fem timmar senare krockar paret in i en lastbil strax utanför Örebro.

Även om kamraten som kontaktade polisen berättade att de nu avlidna personerna hade planerat att köra in i en mötande lastbil, så vidtog inte polisen några särskilda åtgärder för att förhindra att oskyldiga skulle drabbas. Hans Nilsson arbetade som vakthavande befäl hos polisen den aktuella kvällen.

- Som jag uppfattar det är det omöjligt att kunna informera lastbilschaufförer om att man eventuellt kan få en bilist som kommer över på fel sida, säger Hans Nilsson.

Att de nu avlidna ungdomarna inte blev stoppade på sin färd genom landet och lyckades köra ända upp till Örebro län kan bero på att polisen inte tog någon aktiv kontakt med omkringliggande polismyndigheter.

- Finns det misstanke om att personerna beger sig upp, att de har en annan anknytning än Skåne, så har vi ju en direktkontakt mellan kommunikationscentralerna i Sverige. Men har man inga misstankar om att bilen ska bege sig upp skickas det inga larm eller liknande, säger Hans Nilsson.

Tobias Wallin

Tobias.e.wallin@sr.se mailto:Tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".