Malmö

Hård kritik från Socialstyrelsen mot UMAS

Socialstyrelsen riktar hård kritik mot universitetssjukhuset MAS i Malmö för bristen på vårdplatser. Bland annat har överbeläggningar medfört att en patient med kräkningar fått ligga i patientmatsalen och att personal tvingats montera dropp i ljuset av en ficklampa.

- Jag ser allvarligt på kritiken. Vi jobbar allt vad vi kan för att åtgärda problemen, säger sjukhuschefen Ann-Sofi Bennheden.

Socialstyrelsen har framförallt tittat på de avvikelserapporter som sjukhuspersonal upprättat kring överbeläggning och om patienter som vårdas på en annan avdelning än vad de tillhör. Det vittnar om att en 94-årig dement patient med blodiga kräkningar och feber tvingades ligga i en patientmatsal, och om hur undersökningar och behandlingar dröjt eftersom patienten vårdats på fel avdelning.

Socialstyrelsen konstaterar att det är särskilt anmärkningsvärt att platsbristen numera är vanlig under hela året och inte bara under långhelger och sommarperioden.

Sjukhusledningen säger nu att man hela tiden arbetar med att försöka skapa nya vårdplatser inom befintliga vårdavdelningar, att man försöker förändra arbetssätt, och korta vårdtider. Samtidigt samarbetar man hela tiden med andra sjukhus.

Socialstyrelsen kräver nu att sjukhuset ska lämna in en redovisning dag för dag hur många överbeläggningar och utlokaliserade patienter man haft under februari, mars och april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".