Österlen

Tvist om bygglov för torn går vidare

Det blir länsstyrelsen som får avgöra tvisten om det omstridda tornet på Kivik Art Centre utanför Svinaberga på Österlen. Kommunens beslut att inte kräva bygglov för tornet har överklagats.  

Det är den här 16 meter höga betongskultpturen av konstnärerna Antony Gormely och David Chipperfield som frågan gäller. Frågan är om tornet är konst som inte behöver bygglov eller en byggnad där bygglov krävs.  

Efter klagomål fattade Simrishamns kommun ett enhälligt beslut att tornet inte har något annat användningsområde än upplevelsen och alltså är konst som inte behöver bygglov. Men det beslutet har nu överklagats av några av verkets grannar, Ulf Lundell, genom sitt juridiska ombud Per Henriksson och Lars-Göran Ahlström.  

– Det är ohållbart om lagstiftningen gör att man kan bygga vad som helst, var som helst, bara man kallar det för konst, säger Lars-Göran Ahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".