Olaglig dagisväntan i Skåne

Fyra Skånska kommuner bryter mot lagen om att erbjuda barnomsorg i form av förskoleverksamhet och skolbarnomsorg i skälig tid. Det visar en undersökning som Skolverket har gjort.
I Skåne är det Malmö, Burlöv, Ängelholm och Perstorp som inte följer lagen om att erbjuda barnomsorg inom skälig tid. Sedan 1995 är kommunerna skyldiga att ge barnomsorg för barn mellan ett och tolv år i den omfattning som behövs. Skolverket har satt upp tre till fyra månader som en skälig väntetid. Men nu visar Skolverkets rapport att 24 svenska kommuner inte kan leva upp till detta. Dessa kommuner kan nämligen inte ordna förskoleplats i januari 2002 inom en skälig tid. För skolbarnen uppger fem kommuner att de inte kan ge plats i januari 2002. Lars Mikael Adrian som är chef på Utbildnings- och kulturförvaltningen i Burlöv menar att en anledning till att trycket på barnomsorgen har ökat är att nu även arbetssökande föräldrar har rätt till tre timmars barnomsorg om dagen. I Malmö bryter stadsdelarna Centrum, Västra innnerstaden, Oxie och Kirseberg mot lagen om att hålla nere kötiderna. Jan Langvall, som är rektor i Västra innerstaden, tror att stadsdelen inte lyckats leva upp till kraven eftersom föräldrar numera får välja var de vill placera sina barn. Många väljer då Västra innerstaden eftersom det ligger centralt och nära arbetsplatsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista