MALMÖ

Uppskattat seniorprojekt på Malmö högskola får en fortsättning

Det blir en fortsättning av det seniorprojekt som startade vid Malmö högskola i höstas. Projektet bygger på att studenter som utbildar sig inom yrken där man jobbar tätt med äldre människor under umgås med äldre redan under utbildningen.

– Jag träffar inte så många i den åldern. Det är fantastiskt att man kan bli så bra vänner, trots åldersskillnaden, berättar Wan Chung som utbildar sig till äldrepedagog och som under hösten träffat pensionären Wiolet Sundström.

För tio år sedan startades ett liknande projekt, där studenter fick vara mentorer för barn. Det var så lyckat att närmare 20 lärosäten runtom i Europa gjorde likadant.

Projekt Näktergalen senior som bygger på samma modell startades i höstas.  Inom ramen för projektet får studenter som håller på att utbilda sig till sjuksköterskor, äldrepedagoger och socionomer, som kommer att arbeta tätt med många äldre, regelbundet får träffa en grupp pensionärer över 70 år. Tanken är att båda grupper ska lära av varandra.

– Jag får många idéer om vad pensionärer behöver och vad som saknas, säger Wan Chung.

Höstens omgång var mycket uppskattad både bland studenter och pensionärer och därför blir det nu en fortsättning.

– Man behöver umgås med andra som upplever vardagen på ett annat sätt än vad jag gör som pensionär, säger Wiolet Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista