Dansk regering presenteras

Vallöftet från Danmarks nye statsminister Anders Fogh Rasmussen om färre asylsökande och flyktingar i Danmark, ska förverkligas bland annat genom att få EU att driva flyktingläger nära krisområdena så att färre flyktingar kommer till Europa.
Det sa Fogh Rasmussen när han presenterade sitt regeringsprogram igår kväll. På tisdagen väntas han gå till drottningen och offentliggöra den nya regeringen. Anders Fogh Rasmussen tänker alltså driva på för att EU, där Danmark tar över ordförandeskapet nästa sommar, ska bygga upp flyktingcentra nära oroshärdar så att behovet för invandring till hans land minskar och fler kan få hjälp. En åsikt som han har brett stöd för i opinionen, och som också gav både hans parti och det främlingsfientliga Dansk Folkeparti stora framgångar i folketingsvalet för en vecka sedan. Ett detaljerat flyktingpolitiskt utspel ska presenteras inom kort, och det ska sedan diskuteras med de ofta kritiska borgmästarna i kommuner med många invandrare. Men klart står att den nya regeringen vill att det ska ta sju år istället för som nu tre för utlänningar att få permanent uppehållstillstånd i Danmark. Kraven för medborgarskap ska skärpas bland annat när det gäller språkkunskaper och det ska bli svårare att få makar eller släktingar till landet. Istället ska mer satsas på att få ut dem som redan kommit i arbete. Inte förrän senare idag får vi veta vem som ska ingå i liberala Venstres och de konservativas minoritetsregering, en regering med färre ministrar än den föregående som leddes av socialdemokraterna. Men till det som ska genomföras hör att maxstraffen för våldsbrott och våldtäkter ska höjas med flera år, skatter och avgifter ska inte få öka och det administrativa krånglet för bland annat företagen ska minska. Och på det sociala området lovar den nya borgerliga regeringen satsningar. Föräldraförsäkringen ska förlängas från sex månader till ett år, den som inte fått behandling inom två månader inom den offentliga vården ska få rätt till behandling på privata kliniker eller utomlands, och så ska mer göras för svaga grupper som hemlösa, psyksjuka och missbrukare, lovar regeringschefen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".