Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX
Malmö

Första dagen i rätten om kravaller

Rättegången mot de båda män, 18 och 21 år gamla, som åtalats för våldsamt upplopp i Rosengård före jul inleddes på fredagen i Malmö. 21-åringens försvarsadvokat ifrågasatte starkt polisens identifiering av mannen.

För stärka bilden av att kravallerna i Rosengård i december förra året var ett våldsamt upplopp visade åklagare  Bo Birgersson sekvenser ur en film som poliserna spelade in på kvällen den 18 december.

– Här gick det över styr riktigt ordentligt. Därför är det viktigt att man prövar om våldsamt upplopp kan anses vara bevisat, säger åklagaren Bo Birgersson.  

På bilderna ser man hur en stor grupp ungdomar samlas och tänder eld på soptunnor i korsningen Amiralsgatan/Ramels väg i Malmö. När polis och brandkår kommer till platsen attackeras de med bomber, stenar och fyrverkerier.  

Både den 18-årige mannen från Höllviken och den 21-årige mannen från Malmö misstänks ha deltagit i det våldsamma upploppet. Åklagaren anser att särskilt 21-åringen var drivande. Han greps först dagen efter sedan  polisen tittat på en passbild och känt igen honom. Men 21-åringen nekar till att det var han och under rättegången gick hans försvarare Magnus Hermansson hårt åt en vittnande polis om hur identifieringen av mannen gått till.  

– Han är inte den gärningsman som man här pekar ut, säger advokat Magnus Hermansson.  

Om männen fälls väntas stora skadeståndskrav resas mot dem. De kommer i så fall att behandlas i en annan rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista