Ängelholm

Elever skulle peka ut stökigaste kamraten

Två lärare på Kungsgårdsskolan i Ängelholm påstås ha bett sina elever att utse klassens stökigaste elev. Resultatet skulle redovisas på ett föräldramöte. Men det stoppades av föräldrar som nu anmält skolan till Skolinspektionen.

Enligt skrivelsen från föräldraparet ska de två klasslärarna ha bett eleverna som går i åttonde klass att skriva ner namnet på den elev som är stökigast i klassen på en lapp. Resultatet av undersökningen skulle sedan presenteras på ett föräldramöte. Men så blev det aldrig. Redovisningen av resultatet stoppades av några föräldrar. Rektorn Olle Nilsson har pratat med en av de två klasslärarna och han säger att läraren ger en lite annorlunda bild av det som hänt. Rektorn ska nu försöka reda ut exakt vad som hänt. 

– Det är absolut ingenting som vi står bakom. Det är enskilda personer som i så fall har gjort något felaktigt, säger Olle Nilsson.

Skolinspektionen har nu begärt ett yttrande och en redovisning av vilka åtgärder som kommunen har vidtagit eller tänker vidta. Rektor Olle Nilsson tänker i första hand låta en specialpedagog från Elevhälsan redan ut vilka problem som kan finnas bland eleverna.  

Ska man få göra så, att utse klassens stökigaste elev? 

– Det är absolut inte något som jag som rektor står bakom. En sådan värdegrund har vi absolut inte, säger Olle Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista