Skåne

Fler åker över Öresund för hiv-test

Organisationen Noaks Ark misstänker att antalet svenskar som hiv-testar sig i Danmark ökar och att det beror på att de vill slippa kraven i den svenska smittskyddslagen. Därför vill Noaks Ark att lagen ändras.


– Vi vet ju sen många år tillbaka att folk åker över till Danmark och testar sig, men vi undrar vad som händer sen, om man får ett positivt besked i Danmark. Hur följs det upp och vad händer med personen, frågar sig Kati Hollósy, informatör på Noaks Ark. 

Att skåningar väljer att åka över Öresund för att göra ett hiv-test beror enligt Noaks Ark till största delen på den svenska smittskyddslagen.  

Om du testats positiv för hiv i Sverige hamnar du direkt under smittskyddslagen, vilket inte sker den svensk som gör testet i Danmark. I smittskyddslagen krävs bland annat att den som är hivsmittad informerar om riskerna varje gång han eller hon har en sexuell relation. Det kravet ger en falsk trygghet anser Noaks Ark, som därför vill att lagen ändras.

– Det är ett stort krav man ställer på en enskild person, och en falsk trygghet att man tar för givet att den andra personen inte bär på en smitta bara för den inte säger något, säger Kati Hollósy. 

För att skapa bättre rutiner och möjligheter för hivsmittade efterlyser organisationen ett större samarbete mellan sjukvården i Danmark och Sverige, vilket idag bara finns mellan enskilda läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista