Lågkonjunkturen

Ljungby lockade inte Rosengårdsbor

Planerna på att locka arbetslösa från Rosengård i Malmö till jobb i Ljungby kommun har inte gett några resultat hittills. Innan några Malmöbor hann flytta slog lågkonjunkturen till.

Sedan i höstas har närmare 1000 människor varslats från sina jobb i Ljungby kommun. För ett år sen såg allt annorlunda ut. Då skrek företagen efter arbetskraft, störst brist var det på svetsare och CNC-operatörer. Ljungby kommun och företagen försökte då locka arbetslösa från Rosengård att flytta till kommunen. I två olika omgångar bjöds intresserade in till Ljungby för att få mer information om möjligheter till jobb och utbildning.  

– Det var någonstans mellan 20 och 30 familjer och enskilda som var med, berättar Hasse Bremer, företagslots i Ljungby kommun.  

Under några månader lades det ner mycket tid och arbete på projektet. Men Ljungby kommun anser inte att arbetet är förgäves, även om företagen i kommunen nu inte längre behöver anställa.  

– När lågkonjunkturen har gått över skulle det förvåna mig mycket om vi inte kommer att behöva rekrytera igen. Vår förhoppning är att vi ska kunna ta upp de goda kontakterna med Rosengård igen, säger Hasse Bremer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista