Malmö

Insamlade Gaza-pengar prövas rättsligt

En 44-årig man, som anklagas för att via stiftelsen al-Aqsa Spannmål ha samlat in cirka fyra miljoner kronor till olika organisationer i Gaza och på Västbanken, ställs på måndagen inför rätta vid Malmö tingsrätt.


Stiftelsen al-Aqsa Spannmål drivs av palestinier i exil och har kontor i Malmö. Stiftelsen beskriver sig själv som en hjälporganisation och förnekar att man något som helst att göra med terrorverksamhet.

Pengarna man samlar in säger man går till olika organisationer som hjälper fattiga barn och sjuka i Gaza och på Västbanken.

Men vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström anser sig kunna bevisa att organisationerna, som fått pengar av al-Aqsa Spannmål, i själva verket är en del av terrorstämplade Hamas. Att pengarna i slutänden mycket väl via Hamas kan ha gått till behövande barn betvivlar inte Agnetha Hilding Qvarnström, men rent juridisk menar hon att det inte spelar någon roll.

– Det är ju en del av Hamas verksamhet som jag ser det, så det här blir ju att fundera på ”vad är stöd till terrorism?” Det är det som är den springande punkten.

Så även om pengarna har gått till behövande barn så kan det vara ett brott?

– Ja, vi får se hur domstolen ser på det här. Jag har ju ett andrahandsyrkande också, som avser brott mot den så kallade sanktionslagen och Hamas är en organisation som ska omfattas av sanktioner, säger Aghetha Hilding Qvarnström.

Den åtalade 44-åringens danske advokat Laue Traberg Smidt säger att hans klient inte visste att de organisationer som han skickade pengarna till möjligtvis hade samröre med Hamas. Han säger också att det är av underordnad betydelse, eftersom det viktigaste är att pengarna använts för att hjälpa.

– Ett sjukhus i en krigszon har ju behov av pengar.

Men Agnetha Hilding Qvarnström menar att 44-åringen mycket väl visste vem pengarna gick till.

– Jag har ju väckt åtal för att jag anser mig ha fog för mitt påstående, så får vi ju se hur domstolen ser på den bevisning jag förebringar och vad han själv säger om det här.

Den 44-årige mannen åtalas för finansiering av terrororganisation, alternativt brott mot lagen om internationella sanktioner.

Det här är bara andra gången som lagen om terrorfinansiering prövas i Sverige. 2005 dömde Svea hovrätt två män för bland annat grov förberedelse till terroristbrott sedan de samlat in pengar till terrororganisationen Ansar al-Islam i Irak.

I Danmark har al-Aqsastiftelsen vid två tillfällen varit föremål för rättsliga prövningar i liknande fall men friades båda gångerna.

                                               David Rasmusson 
                                                    david.rasmusson@sr.se