Medhjälpare i Perstorpsbedrägeri dömd

Den 24-årige man från Lund som stått åklagad för medhjälp till grovt bedrägeri mot Perstorps kommun dömdes idag av Helsingborgs tingsrätt till ett års fängelse för häleri och penninghäleri. Men den 27-årige socialsekreterare som är huvudmisstänkt för bedrägeriet är fortfarande på fri fot.
På kvällen den 22 maj översvämmades kommunhuset i Perstorp. Någon hade saboterat en dricksvattenfontän, och sammanlagt 27 datorer förstördes. Men översvämningen var bara en rökridå. Genom att förstöra datorerna ville en 27-årig socialsekreterare dölja att han försökt överföra pengar från kommunen till olika bankkonton. Summan uppgick till sammanlagt 20,3 miljoner kronor. De flesta av utbetalningarna stoppades men fortfarande saknas över en och en halv miljon kronor. Polisen misstänker att bedrägerierna pågått under en längre tid. Ända sedan socialsekreteraren började arbeta på kommunen år 2000 ska pengar ha försvunnit. När man på kommunen började fatta misstankar mot socialsekreteraren och började granska hans utbetalningar, bröt sig två män in i socialchefens hem och misshandlade henne grovt. Polis och åklagare utesluter inte att det rörde sig omv torpeder som socialsekreteraren lejt för att skrämma socialchefen. Polisen har fortfarande ingen klar bild över hur mycket pengar som socialsekreteraren hann förskingra från kommunen Den 26 maj greps en 24-årig man i Malmö, misstänkt för att ha hjälpt socialsekreteraren med bedrägeriet. 24-åringen har enligt tingsrätten upplåtit sitt bankkonto till illegala pengatransaktioner från kommunen. 24-åringen dömdes förutom sitt fängelsestraff även till att betala skadestånd på cirka en miljon kronor till Perstorps kommun. Den huvudmisstänkte socialsekreteraren själv är fortfarande försvunnen och är anhållen i sin frånvaro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista