MALMÖ

Fredsaktivister krävs på miljonskadestånd

Företaget Aimpoint i Malmö kräver fredsaktivister på höga skadestånd inför rättegång.

Om en månad så startar två rättegångsprocesser där företaget Aimpoint i Malmö kräver höga skadestånd efter två fredsaktioner i höstas.

Företaget, som tillverkar vapentillbehör som exempelvis sikten, utsattes två gånger under hösten för intrång av personer som ville protestera mot att Aimpiont säljer vapendelar till länder i krig.

Martin Smedjeback från Malmö är en av dem som nu riskerar både fängelse och 300 000 kronor i skadestånd.

- Jag tycker att det är orimligt med ett sånt stort skadestånd, säger han.

Det var i mitten på november förra året som Martin Smedjeback och en kollega till honom från antivåldsnätverket Ofog försökte ta sig in på Aimpoints område i Malmö. Martin Smedjeback tog sig över staketet medan hans kollega blev stoppad. För det här ställs han nu inför rätta för olaga intrång och riskerar alltså ett ovanligt högt skadestånd på flera hundratusen kronor.

Nätverket Ofog har i en kampanj under förra året gjort aktioner mot flera företag i Sverige som exporterar vapen till länder som för krig, med rättsliga efterspel som följd.

Aimpoint vill inte kommentera de två rättegångarna som startar om en månad. Sammanlagt kräver företaget över en miljon i olika skadestånd för kostnader som företaget anser sig ha orsakats i samband med det två aktionerna förra året. förra året. Företaget vill ha ersättning bland annat för extra lednings- och säkerhetsarbete och missad arbetstid.  

Martin Smedjeback har viss förståelse för Aimpoint.

- Jag förstår att människor vill ha jobb, men de borde omvandla sin militära produktion till civil produktion, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista