Danmark

Kastrup drabbas när SAS drar ner

På tisdagen meddelade flygbolaget SAS resultatet för 2008, en brakförlust på sex miljarder kronor. Därför ska bolaget nu minska sin personalstyrka med 3 000 anställda. Köpenhamns flygplats Kastrup är en av flygplatserna som kommer drabbas hårdast.


Verner Lundtoft Jensen, ordförande i det danska kabinfacket, säger att många är nervösa och undrar hur varslet kommer att drabba dem och hur många av de anställa som kommer att beröras.

För att rädda bolaget SAS kommer man att genomföra en nyemission, vilket innebär att man kommer lösa upp SAS tidigare fyra bolag och samla dem i ett enda bolag som kommet heta ”Core SAS”, kostnaden för att genomföra omorganiseringen kommer att kosta 6 miljarder kronor som de storägarna kommer få gå in med.

Den svenska staten som är en av ägarna kommer att gå in med 1,3 miljarder kronor. Det uppgav SAS på en presskonferens tidigare idag.

Omorganisationen av bolaget kommer enligt SAS vara genomfört innan påsk.

Framtiden för SAS-anställda på Malmös flygplats Sturup kommer antagligen att se något ljusare ut än för de danska SAS-anställda. Det efter att SAS meddelat att man kommer koncerntera sig på den nordiska marknaden och att det är en tuff konkurrens på de internationella flygningarna till och från Kastrup.

Verner Lundtoft Jensen ordförande i det danska kabinfacket stödjer ändå företagsledningens beslut att samla SAS verksamhet och koncentrera sig på sin kärnverksamhet, men tycker samtidigt det är tråkigt för de kollegor som berörs av varslet.