Malmö

Många sfi-elever är utbrända

Många sfi-elever är utbrända. Sömnproblem och koncentrationssvårigheter gör att de inte kan ta till sig undervisningen i svenska. Det visar en unik studie som gjorts i samarbete mellan Malmö högskola och Malmö stad.

Gunilla Håkansson är sfi-rektor för nyanlända invandrare och hon menar att handläggare inte tar hänsyn till att bara de som kan lära sig ska gå på sfi, svenska för invandrare.

– Vi vet idag att många har olika hinder och inte borde gå i sfi-undervisning. De borde göra något annat först, säger sfi-rektor Gunilla Håkansson.

Att göra annat först skulle till exempel vara att gå en hälsokurs och lära sig att hantera sin post-traumatiska stress. Bland de 67 sfi-eleverna i som är med i studien så vittnar de flesta om erfarenheter av tortyr och kidnappning.

De har problem med sömnen i samma utsträckning som utbrända personer. Under det första året hade sfi-eleverna dessutom flyttat mellan två till sju gånger.  Professor Solveig Ekblad förespråkar att många fler nyanlända skulle få någon slags rehabilitering innan sfi-undervisningen drar igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista