Skåne

Hälsoval nära att skjutas upp

Det slutgiltiga beslutet i regionstyrelsen på torsdagen om att införa hälsoval i den skånska primärvården höll på att få skjutas upp. Anledningen var att de regionala förhandlingarna med Läkarförbundet slutat i oenighet, men nu har Region Skåne i sista stund lyckats få till centrala förhandlingar redan på onsdagskvällen.

Något som enligt regionstyrelsens moderata ordförande Jerker Swanstein inte kommer leda någonvart.

- Det är färdigförhandlat. Det finns inga pengar att skjuta till eller liknande. Det här är en olycklig formalitet, säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M).

Läkarförbundet anser att Region Skåne tillför alldeles för lite pengar till den hälsovalsreform som ska införas i Skåne i maj. Dessutom känner man en stark oro för att de mest sjuka patienterna kommer att hamna i kläm, när vårdcentralen själv ska stå för alla kostnader för patienten.

Man varnar också för att idag välfungerande vårdcentraler kan komma att slås ut. Därför har Läkarförbundet begärt central förhandling, vilket nu Region Skåne alltså snabbt lyckats få till. Jerker Swanstein är besviken på Läkarförbundets agerande och hoppas på bättre samarbete i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista