Malmö

Sista dagen i rättegången om upplopp i Rosengård

Den sista avslutande delen av rättegången mot två unga män efter kravallerna i Rosengård den 18:e december hölls på onsdagen. Två unga män, en 18-åring och en 21-åring står åtalade misstänkta för bland annat våldsamt upplopp.

Åklagaren yrkade i slutpläderingen för ett flerårigt fängelsestraff för en av de åtalade, en 21-årig malmöbo som misstänks för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och försök till grov misshandel. 21-åringen, som suttit häktad fram till och under rättegången, släpptes dock när rättegången var slut.

För den andre, en 18-årig man från Höllviken, åtalad för våldsamt upplopp och förgripelse mot tjänsteman, yrkade åklagaren ungdomstjänst. 18-åringen var 17 år när han misstänks ha begått brotten.

Dagens stora fråga var om männen verkligen blivit korrekt identifierade.

Var stenkastarna som polisen sett under den kaotiska kvällen och natten verkligen de två personer som greps och som idag satt åtalade i rättegångssalen? Det var den löpande huvudfrågan under dagen.

18-åringens advokat Magnus Lundh anser inte det. Under dagen kom det fram att den polisman som så det verkade i förundersökningen hade gripit hans klient, inte hade gjort det.

- Det finns ingen koppling mellan deras iakttagelser och den som blir gripen. Då är bevisningen borta, säger Magnus Lundh.

På samma vis är 21-åringens advokat Magnus Hermansson kritisk till hur identifieringen gått till och att det inte är bevisat att hans klient är den stenkastande man i randig tröja som visas upp på en film från kvällen i rätten.

Åklagaren Bo Birgersson anser dock att misstankarna mot männen håller och att han även visat att det verkligen handlade om ett våldsamt upplopp den aktuella kvällen.

Åhörare i rättssalen reagerade under förmiddagen på hur några polismän hördes uttrycka aggressivt och nedvärderande i den dokumenterande film från kvällen som en polisman spelat in och som visades i rätten. Men åklagare Bo Birgersson säger att han måste lyfta fram alla viktiga bevis i rätten.