Polisen ska granska sitt agerande under kravallerna i Rosengård.
MALMÖ

Polisen anmäler sig själv efter kränkande uttalanden

Polisen i Malmö är bestört över de kränkande uttalanden om personer som ett par polisen gjort i samband med Rosengårdskravallerna strax innan jul. Nu polisanmäler polisen sig själva.

– Mycket olyckligt, helt olämpligt. Jag tar avstånd helt ifrån det, säger Bengt-Åke Malm, chef för kriminaljouren i Malmö.

Det var strax innan jul som det var oroligt i Rosengård under flera kvällar och nätter. Polisen satte in mycket personal, bland annat kravallpoliser, för att stävja oroligheterna. Det var i samband med det som poliserna ska ha fällt de kränkande kommentarerna till personer i Rosengård.

– Det här förstör mycket av det arbete som närpolisen ute i Rosengård har gjort. Vi tar nu många steg tillbaka efter det som hänt.

Polisen har nu anmält sig själva. Åklagaren kommer att undersöka om uttalandena är brottsliga. Polisen kommer också att göra en egen utredning.

– Vi vet inte exakt vilka poliser det handlar om, säger Bengt-Åke Malm.

Uttalandena blev offentliga på onsdagen när rättegången mot två personer angående Rosengårdskravallerna avslutades. De två var åtalade misstänkta för våldsamt upplopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista