SKÅNE

Ekonomin för Hälsoval Skåne klar

Idag fattade Regionstyrelsen i Skåne beslut om att ge 150 miljoner kronor ytterligare till Hälsoval Skåne. In i det sista igår kväll försökte Läkarförbundet få gehör för sin kritik om att regionen skjuter till för lite pengar.

Trots kritik om att Hälsovalet skulle vara underfinansierat tyckte Henrik Hammar, moderat regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden före mötet att styrelsen mycket väl kunde gå till beslut.

--Vill man någonting måste man kunna gå till beslut, säger han.

I maj införs Hälsovalet i Skåne. Varje vårdcentral får då pengar utifrån de patienter som väljer att tillhöra den. En viktning för ersättningen görs också efter hur sjuka patienerna är.

Utöver de pengar som finns i primärvården idag skjuter regionen till 150 miljoner kronor till Hälsovalet. Men inför beslutet har socialdemokraterna uttryckt oro för att resursbrist kan påverka kvaliteten på vården negativt. Även vänterpartiet tycker att finansieringen är låg.

Läkarförbundet, som höll på att skjuta upp dagens beslut när de begärde centrala förhandligar igår, vill ha ett tak för hur mycket vårdcentralerna måste betala för de mest sjuka patienterna.

Men regionrådet Henrik Hammar framhåller viktningen i ersättningen för de som listar sig så att de mest sjuka inte ska hamna i kläm. Detta ska följas upp, säger han och betonar att inte heller medborgarnas möjlighet att välja ska underskattas.

– Tycker en medborgare inte att man får bra vård på en vårdenhet så är jag fullt övertygad om att man kommer att söka sig till en annan vårdenhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista