Malmö

Polismästaren anmäler sig själv

Malmös polismästare Ulf Sempert polisanmäler nu sig själv sedan det kommit fram att han i flera veckor känt till den uppmärksammade filmen där poliser i samband med oroligheterna i Rosengård i december förra året uttalar sig kränkande om en gripen 21-åring.

– Jag informerades av chefsåklagaren för flera veckor sedan om att det fanns olämpliga uttalanden. Det kontrollerade jag med chefen för kriminalsektionen som meddelade att ärendet var överlämnat till länspolismästaren precis som det skulle, säger Ulf Sempert.

Det var på torsdagen som det blev känt att poliser uttalat sig kränkande och rasistiskt i samband med gripandet av en 21-åring i Malmöstadsdelen Rosengård. Polismästare Ulf Sempert uttryckte sin bestörtning över polisernas agerande i flera medier.

Nu visar det sig att Ulf Sempert känt till filmen i flera veckor efter att ha blivit informerad om den av chefsåklagare Stefan Göransson

Men enligt Ulf Sempert fick han beskedet att Stefan Göransson hade överlämnat materialet till länspolismästaren i Skåne. Därmed hade Ulf Sempert varken möjlighet eller befogenhet att ta del av materialet, säger han.

Chefsåklagaren lämnade aldrig över materialet till länspolismästaren och det upprör Ulf Sempert.

– Det är inte bra att den informationen som jag får inte stämmer, säger han.

Nu har Ulf Sempert polisanmält sig själv, därför vill Stefan Göransson inte svara på varför han inte informerade polismaästaren.

– Jag lämnar inga kommentarer, nu får det utredas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista