Kritik för halvhjärtad satsning på flygbuss

Kommunledningarna i Svedala, Ystad, Simrishamn och Tomelilla kritiserar Skånetrafiken sedan flygbusslinjen mellan Svedala och Sturup lagts ner. Politikerna tycker att Skånetrafiken misskött linjen och klagar till Region Skåne.

Busslinjen som gick mellan pågatågsstationen i Svedala och Sturups flygplats startade våren 2007. Den gjorde det möjligt för resenärer österifrån att komma hela vägen till flygplatsen utan bil. Men i slutet av januari lades linjen ner. Enligt Skånetrafiken var det för få resenärer.  

– Jag uppfattar att problemet snarare var att de här kommunerna trott att det var betydligt fler som skulle åka med linjen än vad det visade sig vara, säger Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande för Region Skånes kollektivtrafiknämnd.  

Men ordföranden i kommunstyrelserna i Svedala, Ystad, Tomelilla och Simrishamn anser att Skånetrafiken misskött busslinjen. I ett brev ställt till Region Skånes nämnd för kollektivtrafik skriver de att Skånetrafiken inte var särskilt intresserad av att driva linjen. Som exempel nämns bland annat dålig marknadsföring och att det inte funnits information om förbindelsen på Skånetrafikens hemsida.  

– Det är möjligt att bristande marknadsföring är en del i det hela, men även kommunerna har ju haft möjlighet att göra reklam för linjen i så fall. Det är väl snarare ett delat ansvar, säger Lars-Ingvar Ljungman (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista