Malmö

Inte tjänstefel säga "apejävel"

Förundersökningen mot de tre poliser som fällde rasistiska kommentarer under upploppen i Rosengård i december läggs ner. På fredagen beslutade chefsåklagare Kristian Augustsson att lägga ner den förundersökning om tjänstefel som inleddes på torsdagen.

Filmen där polismännen fäller de rasistiska kommentarerna spelades upp i Malmö tingsrätt i onsdags för att användas som bevis mot en 21-åring som står åtalad för våldsamt upplopp. På filmen fångades samtalet mellan de polismän som befann sig i polisens buss. Där hör man hur de talar om ”den lille jävla apejäveln”. En av poliserna säger ”Han ska bli steril om jag får tag i honom” varpå en annan polis svarar ”Ja, han ska ha sig duktigt med stryk så att han inte står på benen”.

I torsdags inledde chefsåklagare Kristian Augustsson en förundersökning om misstänkt tjänstefel. Men efter att han tagit in uppgifter om händelsen och om vilka uppgifter poliserna hade på plats anser han att poliserna inte gjorde något juridiskt fel eftersom det inte kan kopplas till deras myndighetsutövning.  

– I det här fallet hade de till uppgift att åka runt och skaffa information om vad som hände. Det var inte aktuellt att de skulle göra några ingripanden då, säger Kristian Augustsson.  

Kristian Augustsson har även undersökt om poliserna skulle ha kunnat gjort sig skyldiga till några andra brott än tjänstefel, bland annat hets mot folkgrupp  men även de misstankarna har nu strukits.  

– Vad jag förstår är det bara tre personer som har hört det här uttalandet. Det är inte tillräckligt många för att det ska vara spritt, säger Kristian Augustsson.

Malmös polismästare Ulf Sempert har polisanmält sig själv för att han inte så fort han fick vetskap om uttalandena reagerade och ingrep. Men den anmälan kommer inte att leda till någon förundersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista