Demonstrationen avslutades vid 15-tiden.
MALMÖ

Flera gripna vid demonstration för Israel

Nio personer greps i samband med en pro-israelisk manifestation i Malmö på söndagen. Misstankarna mot dem handlar bland annat om försök till våld mot tjänsteman uppger polisen. Motdemonstranter slängde bland annat smällare och sköt nyårsraketer mot manifestationsdeltagarna.

Det var vid 14-tiden som cirka 250 demonstranter samlades på Stortorget i Malmö för att hålla en manifestation till stöd för Israel

På andra sidan torget samlades cirka 150 motdemonstranter för att protestera mot mötet. Till en början gick det lugnt tillväga men strax efter att manifestationen inletts sköt motdemonstanterna av nyårsraketer och slängde kraftiga smällar i riktning mot manifestationen.

Flera av motdemonstanterna försökte också ta sig genom avspärrningarna men stoppades då av de över tvåhundra poliser som var på plats. Sammanlagt greps nio personer bland annat för försök till våld mot tjänsteman. Fem personer omhändertogs.

För två veckor sedan försökte arrangören manifestationskommittén Shalom-Fred hålla en liknande manifestation, men flera av deltagarna utsattes då för flaskkastning och beskjutning med raketer.

Den gången fick manifestationen avbrytas, därför var det viktigt att den kunde genomföras idag berättar en av arrangörerna, Jehoshua Kaufman från judiska församlingen i Malmö.

– Det sprids en stor rädsla bland människor och det är inte rätt att man ska behöva vara rädd så för oss kändes det nästan som en plikt att genomföra detta och lyckas med det, sa Jehoshua Kaufman.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista