Basket

Akut kris för Helsingborgs basket

Helsingborgs Basket riskerar åter konkurs. Just nu saknas en halv miljon kronor och dessutom har klubben långfristiga miljonskulder. Men på tisdag spelar laget som vanligt och tar emot Sundsvall hemma. Alla spelarna ställer upp gratis tillsvidare.

På tisdagskvällen möts publiken av blåsorkester när de kommer till elitseriematchen på Idrottens Hus. Juniorbandet och startorkestern från kommunala musikskolan ger konsert när Helsingborgs Basket möter Sundsvall.

Det är kul för musikanterna som är mellan tio och femton år och kul för publiken. I bakgrunden är det bland landets sämsta publiksiffror och en hotande konkurs som fått föreningens idealister att till alla medel.

I fjor gick klubben back med över en miljon kronor och förlorade också sin huvudsponsor. Sedan dess har man gjort sig av med alla avlönad personal. På kansliet finns bara en anställd kvar, alla övriga arbetar ideellt.

– Anledningen är en skuld på tre miljoner kronor som vi har som gör att vi har en akut likviditetskris, säger ordföranden Elisabeth Brandel.    

– De långfristiga skulderna är under kontroll, men de kortfristiga ställer till problem för oss.  

Helsingborgs Basket har en bred verksamhet bland Helsingborgs unga. Över fyrahundra deltar, varav hälften har invandrarbakgrund. Stommen är elitlaget, där har spelarnas löner nu förklarats frysta och risken är stor att flera lämnar klubben. 

– Nu behöver vi hjälp. Vad vi behöver är att hela Helsingborg och att alla basketintresserade kommer på matchen. Den hjälp vi kan få från näringslivet och kommunen tar vi tacksamt emot, säger Elisabeth Brandel som tror att klubben med hjälp kan nå ett nollresultat till slutet av säsongen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista