Malmö

Polisen nöjd med insats på Stortorget

Polisen ger sin egen insats under söndagens pro-israeliska manifestation gott betyg. Polisen hade gjort en större hotbildsbedömning än vid den demonstration som ägde rum i slutet av januari och hade därför över två hundra poliser på plats vid Stortorget i Malmö.

Drygt 200 poliser hade kommenderats till stortorget i Malmö under söndagen för att se till att den pro-israeliska demonstrationen kunde avlöpa undan hinder. Polisen hade den här gången tagit lärdom av det som hände i slutet av januari då en liknande manifestation fick avbrytas när det kastades ägg och flaskor mot talarstolen.

- Vi hade väntat fler motdemonstranter. Vi konstaterar att polisinsatsen uppfyllde sin målsättning och arrangören var nöjd, säger Tommas Nilsson, kommenderingschef för polisinsatsen.

Den här gången hade polisen därför spärrat av ett större område så att inga föremål skulle nå fram till demonstranterna. Dessutom hade man förstärkt med en mobil insatsstyrka vars främsta uppgift var att beblanda sig med motdemonstranterna och prata och berätta om polisens insatser.

Under söndagens demonstration greps ett tiotal personer, för bland annat våld mot tjänsteman. Vad insatserna kostat finns det ännu inga beräkningar på och redan nu så förbereder sig polisen för nya manifestationer bland annat i samband med Daviscupmatchen mellan Sverige och Israel i början av mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista