Malmö

Rättegång om miljoninsamling i säkerhetssalen

I säkerhetssalen i Malmö tingsrätt fortsatte rättegången mot stiftelsen al-Aqsa spannmål och dess ordförande Khalid al-Yousef. Åklagaren hävdar att den åtalade har skickat flera miljoner kronor till organisationer kontrollerade av Hamas på Västbanken och i Gaza, och på så sätt finansierat terrorism. Själv säger han sig bara ha samlat in pengar till behövande barn.

På måndagen förhördes för första gången den åtalade och vice chefsåklagare Agnetha Hilding-Qvarnström ställde flera detaljerade frågor om vilken kännedom Khalid al-Yousef har om Hamas organisation.

- Jag vill veta vad han vet om Hamas, säger Agnetha Hilding-Qvarnström.

Men några uttömmande svar fick åklagaren aldrig, Khalid al-Yousef svarar att det han vet om Hamas är det han läst i tidningarna. Och när det gäller de fyra organisationer som han skickat pengar till så upprepar han gång på gång att det är politiskt och religiöst oberoende organisationer som utför ”Da’wa” eller välgörenhet i Gaza och på Västbanken. Pengarna säger han har gått framförallt gått till barn som blivit föräldralösa.

Enligt åklagaren är just stödet till föräldralösa är en viktig del av Hamas arbete och att det betalas ut till barn vars föräldrar offrat sig i självmordsattentat.

Men Khalid al-Yousef säger det inte spelar någon roll om föräldrarna dött i trafikolyckor eller om de dödats av israelisk militär, stödet är detsamma. Han förnekar också att organisationerna i Gaza och på Västbanken har någon koppling till Hamas, och om de skulle ha det så är det inget han känt till.

Åklagaren ställde under förhören också flera frågor om Khalid al-Yousefs personliga uppfattning om Hamas och om hans inställning till självmordsattentat, något som hon anser ha betydelse för målet.

På de här frågorna svarade Khalid al-Yousef undvikande men säger att han inte sympatiserar med Hamas metoder.

På frågan varför han tror att USA 2003 ville att al-Aqsa spannmål i Malmö skulle stämplas som en terroristgrupp så säger han att det var en amerikansk tjänst åt Israel och påpekar också att svenska myndigheter inte gått med på den amerikanska begäran.

Rättegången kommer troligtvis att avslutats på tisdagen.