Skåne

Skärpt a-kassa drabbar räddningstjänst

A-kassereglerna kan ställa till stora problem för räddningstjänsten på de orter där man är beroende av deltidsbrandmän. Brandmän som blir uppsagda från sina civila jobb kan inte stämpla i mer än 75 dagar och kan därmed tvingas lämna räddningstjänsten.

I Åstorp bygger räddningstjänsten helt på deltidsbrandmän. Där har nu Johan Grönroos och fem andra deltidsbrandmän blivit uppsagda av dörrtillverkaren Jeld-Wen.  

– Jag blev jätteledsen och jättebesviken, säger Johan Grönroos, deltidsbrandman i Åstorp.

– Här finns det folk som vill jobba inom ett yrke som är samhällsnyttigt och många kommuner skriker efter deltidsbrandmän.  

Att sex deltidsbrandmän blivit uppsagda från sina ordinarie jobb innebär att Åstorp inom kort kan förlora drygt 25 procent av sina brandmän. Med nya a-kasseregler får man nämligen bara stämpla upp från deltid i 75 dagar. Det kan tvinga dem att helt lämna räddningstjänsten för att söka andra jobb på heltid.  

Eftersom en deltidsbrandman måste jobba nära brandstationen blir det stora problem när uppsägningar drabbar orten hårt, säger Johan Grönroos.  

– Allting bygger ju på att vi har möjligheten att bo och jobba här. När ett så stort företag som jag jobbar på nu säger upp halva styrkan är ju det ett rejält slag för räddningstjänsten, säger Johan Grönroos. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista