SKÅNE

Hög belastning ställer in operationer

Belastningen är hög på flera skånska sjukhus just nu. Lasarettet i Ystad ställer under tisdagen in planerade operationer som kräver att patienten läggs in.

Det är bland annat vinterkräksjukan och influensan som bidrar till att många skånska sjukhus har fått många patienter i början av veckan. Flera sjukhus har fått isoler en eller flera avdelningar på grund av vinterkräksjuka eller influensasymptom. Även personal har drabbats av sjukdomarna vilket gör det besvärligt med bemanningen.

På måndagseftermiddagen blev ambulanstransporter med lägre prioritet som var på väg till Universitetssjukhuset MAS i Malmö omdirigerade på grund av hög belastning på akutmottagningen.

I Ystad ställs alltså planerade operationer som kräver inläggning in och både Helsingborgs lasarett och UMAS i Malmö har öppnat upp extra vårdplatser för att kunna ta hand om fler patienter. Region Skåne har dessutom kontaktat landstinget i Halland för att undersöka möjligheten att vid behov skicka dit patienter.

- Vi har dagliga avstämningar med samtliga sjukhus så att de som har besvärligast kan få avlastning om det är möjligt, säger Rolf Ohrlander, chef för Region Skånes ambulans- och beredskapsorganisation KAMBER-Skåne i ett pressmeddelande.

Helsingborgs lasarett och Universitetssjukhuset MAS i Malmö har öppnat extra vårdplatser för att kunna ta hand om fler patienter och Region Skåne kontaktade igår också landstinget i Halland om möjligheten att skicka patienter dit om behov skulle uppstå, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista