SKÅNE

Efterlyst rånare greps i helgen

Den 16-årige pojke som är dömd och misstänkt för flera bankrån i Skåne kommer nu att återföras till det ungdomshem utanför Göteborg där han bor.

För några veckor sedan rymde pojken då han var på permission från hemmet. Polisen kunde gripa honom i helgen i en lägenhet på Vårsången i Malmö

– Han var ju efterlyst så han blev omhändertagen, säger Lars-Håkan Lindholm är pressansvarig på polisen i Malmö:

Den 16-årige pojken är tidigare dömd för ett bankrån i Malmö och ett i Kristianstad. Han är också misstänkt för två bankrån i Skurup, ett av dom skulle han precis ställa inför rätta för, när han fick permission och rymde i slutet på januari.

Att pojken fick permission precis innan rättegången har kritiserats. Beslutet har bland annat JO-anmälts av två personer. Men polisen har enligt informatör i Malmö Lars-Håkan Lindholm inga kommentarer till att pojken fick permission.

– Man har väl gjort den bedömningen att han skulle återkomma, det får vi ju acceptera, säger han.

Nu finns 16-åringen i polisens förvar i Malmö. Han kommer inom kort att ställas inför rätta för dom två bankrån i Skurup som han misstänks för. Gripandet i natten mot söndagen gick lugnt till. I lägenheten där pojken hittades fann polisen också en pistolattrapp och en mindre mängd narkotika, men det är oklart om det kan knytas till 16-åringen.

– Det fanns även andra ungdommar i lägenheter, säger Lars-Håkan Lindholm.