MALMÖ

Polisen JO-anmäls efter demonstration

Skånepolisen JO-anmäls nu för brist på agerande vid demonstrationen för Israel i Malmö den 25:e januari. Det är Judiska Centralrådet i Sverige som gör anmälan.

Söndagen den 25:e januari samlades en grupp demonstranter i Malmö till stöd för Israels rätt till försvar, och för fred och frithet för både israeler och palestinier. Demonstrationen fick avbrytas och deltagarna evakueras på grund av våldsamheter från motdemonstranter.

Judiska Centralrådet kritiserar i sin JO-anmälan bland annat Polismyndigheten i Skåne för att polisen inte hindrade motdemonstranter från att kasta ägg, flaskor och stenar.

Polismyndigheten borde få kritik för att den inte mer kraftfullt såg till att demonstrationen kunde hållas, anser Judiska Centralrådet.

”Polismyndigheten borde genom ett kraftfullt agerande ha förhindrat sådan påverkan på huvuddemonstrationen som nu skedde. Det vill säga att huvuddemonstrationen upplöstes, innebärande en kränkning av rätten till yttrande- och demonstrationsfrihet”, skriver rådet i sin anmälan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista