MALMÖ

Gamla Kockums blir nya Varvstaden

Gamla Kockumsområdet i Malmö hamn ska i framtiden omvandlas till ett nytt bostadsområde. På tisdagen visades för första gången fyra arkitektritade förslag som beställts av Malmö stad och byggföretaget Peab.

De fyra förslagen visar hur framtiden kan se ut i området mellan Universitetsholmen och Dockan, ett område som ska kallas för Varvsstaden.

– Jag hoppas att detta blir ett nytt innovativt centrum som sjuder av liv, rörelse och verksamhet, säger Karin Månsson är projektledare för byggföretaget Peab som äger området.

När dom övergripande planerna som för Varvsstaden pressenterades tidigare idag fanns flera spektakulära idéer. Exempelvis om att bevara traverserna från Kockums industrier för att använda dom till att hänga upp en boxliknande restauranger eller trädgårdar i luften.

Något som sammanför förslagen är att alla jobbar mycket med vattnet och att interagera de centrala delarna av Malmö med broar över hamnbassängen.

I Varvsstaden räknar man med att ungefär 4000 personer kommer bo och att ungefär dubbelt så många kommer ha sina arbeten där. Tanken idag är att bygga flera olika former av boende för att få ett så blandad område för som möjligt för malmöborna. Men den som förväntar sig ett nytt område om ett par år kommer bli besviken, enligt Karin Månsson handlar det om byggande som ligger minst 20 år fram i tiden.

Ett önskemål från Malmö stad har varit att inte försköna i onödan. Arkitekt Åsa Bjerndell, som tagit fram ett av förslagen, vill bevara så mycket som möjligt av den gamla varvsmiljön.

– Vi har även kvar golv från industrihallar i vissa grönområden, som ger unika miljöer som man inte kan få om man bygger från början, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista