SKURUP

Dom mot bankrånare

Idag dömdes den 16-årige pojke som rånat flera banker i Skåne till sluten ungdomsvård för rån och olaga tvång. Efter flera veckor på rymmen från ett ungdomshem grep polisen honom i Malmö i helgen.

Dagens dom som föll i Ystads tingsrätt är en deldom. Det finns alltså åtalspunkter kvar för rätten att ta ställning till, vilket man ska göra någon gång i nästa månad.

16-åringen, som tidigare är dömd för två bankrån - ett i Kristianstad och ett i Malmö, har nu fällts för ytterligare ett rån i Skurup i somras.

Efter att en rättegångsdag genomförts i mitten på januari rymde pojken då han var på permission från det ungdomshem utanför Göteborg som han vistas på. Då rättegången skulle fortsätta var pojken fortfarande försvunnen och rättegången kunde inte slutföras.

Idag fick han alltså en deldom där han dömdes till sluten ungdomsvård för rån och olaga hot. Pojken kommer inte att sitta häktad i väntan på att rättegången ska slutföras utan placeras på ungdomshemmet utanför Göteborg.

Två andra unga män dömdes också idag för inblandning i bankrånet i Skurup. En 16-åring dömdes till sluten ungdomsvård och att betala ut skadestånd för rån och olaga tvång, medan en 20-åring fick skyddstillsyn för penninghäleri.

16-åringen, som alltså har fler åtalspunker att ställas till svars för angående rånet i somras, är också misstänkt för ytterligare ett bankrån i Skurup i septemeber förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista