Norskt Malmöföretag går mot strömmen och nyanställer

Ett företag som går rakt emot den ekonomiska krisen och expanderar stortär norska ACT-gruppen som säljer kontroll- och märkningssystem till industrier. De har valt att placera sitt lager för Skandinavien i Malmö, vilket hittills har gett 25 jobb och mer kan det bli.

– Till att börja med rör det sig om 25 personer men så som vi har ökat hittills lär det väl raskt bli fler, säger Vesna Roth, vd på ACT-gruppen.

Företaget har inte märkt av någon finanskris utan bygger just nu ett helt nytt lager ute på Toftanäs i Malmö. Det för att få plats med allt som behöver hållas i lager för att kunna försörja hela den Skandinaviska markanden med sina produkter.

Företagets grundare, Kjell-Erik Mathissen, säger att han tror till och med att den ekonomiska nedgången kan ha hjälpt företaget.

Inget livsmedelsföretag vill råka ut för att en plåtbit eller liknande ramlar ner i maten eller för den delen att man skickar ut för mycket fint kött i halvfabrikat. Därför har försäljningen av röntgenapparater och metalldetektorer till livsmedelsindustrin ökat stort den senaste tiden.

Men att det skulle känns fel eller konstigt att ett norskt företag har sitt huvudkontor i Malmö istället för som tidigare i Norge tycker inte grundaren Kjell Erik Mathissen.

– Sverige är större och det är här industrin finns och även om det går nedåt för några kommer det att gå över och det går bra, säger Kjell Erik Mathissen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".