MALMÖ

Misstänkta för upplopp friades

Det blev en friande dom i Malmö tingrätt på onsdagen för de två unga män som stått åtalade för bland annat våldsamt upplopp i samband med oroligheterna i Rosengård före jul.

Männen, en 21-åring från Rosengård och en 18-åring från Höllviken, var bland annat åtalade för våldsamt upplopp. Men tingsrätten skriver i sin dom att det inte går att slå fast att polisen faktiskt gripit rätt personer och istället är det polisens metoder som får kritik av rätten.

Bristerna i polisens konfrontationsprocedur är så allvarliga att de reser starka tvivel om utpekandets tillförlitlighet, skriver bland annat tingsrätten i sin dom.

Bland annat hade en passbild av 21-åringen tagits fram efter ett tips, men de poliser som identifierade honom hade redan fått veta att mannen på den bild de skulle få se var den person som de fått tips om. Att polisen inte har använt den metod för vittneskonfrontationer som Rikspolisstyrelsen har utarbetat är anmärkningsvärt, skriver rätten.

Vice chefsåklagare Bo Birgersson håller med om att det här var ett problem, men han anser att utpekandena från poliserna som varit på plats ändå borde ha räckt för en fällande dom.

– Därför kommer jag att i någon del överklaga den här domen till hovrätten, säger han.

När det gäller den andra åtalade, en 18-åring från Höllviken söder om Malmö, så skriver rätten att inte heller i det fallet är säkert att polisen grep rätt person under den kaotiska kvällen.

Polisen gjorde alltså enligt rätten misstag både vid gripandet av att 18-åringe och vid identifieringen av 21-åringen, och det är just polisens agerande under oroligheterna som fått mest uppmärksamhet under rättegången. Som bevis spelades det bland annat upp en videofilm där man kan höra poliser utrycka sig olämpligt och rasistiskt om ungdomarna på Rosengård.

En förundersökning om misstänkt tjänstefel inleddes mot de tre poliser som hörs på filmen, men utredningen lades snabbt ner. Ärendet kommer dock att granskas internt av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".