LUND

Vittne pekar ut åtalad för bussknuff

I Lunds tingsrätt hölls på onsdagen rättegång mot den man som misstänks ha orsakat en 23-årig kvinnas död, när hon blev påkörd av en buss på Valborgsmässoafton förra året. Den 28-årige mannen medger att han varit på platsen, men nekar till brott.

Den 28-årige mannen och hans barndomskamrat hade varit i Stadsparken i Lund med ett gäng vänner och bekanta för att fira valborg. De hade druckit alkohol och skulle nu till en studentnation för att fortsätta firandet. De går längs Stora Södergatan i Lund och plötsligt inträffar en olycka. En kvinna faller ut på gatan och avlider när hon sekunderna senare träffas av en förbipasserande buss.

Åklagaren hävdar att den 28-årige mannen orsakat dödsolyckan genom att knuffa sin kamrat in i den förbipasserande kvinnan, så att hon tappat balansen och trillat ut i gatan, och att han därför gjort sig skyldig till vållande till annans död.

Den 28-årige mannen nekade under onsdagens rättegång till att han utdelat knuffen. Istället hävdade han att han själv blivit påsprungen på den trånga trottoaren och därför tagit spjärn i sin kamrat. På frågan om varför han och kamraten inte stannat kvar på olycksplatsen svarade han att han inte ens märkt att olyckan inträffat.

Bekanta till 28-åringen, som ingick i festsällskapet och som befann sig på platsen, vittnade däremot om att mannens historia inte stämmer överens med sanningen.

– Jag är hundra procent säker på att hans version är en lögn” sa ett av vittnena och fortsatte:

– Jag kunde se hur han med full kraft och med bägge händerna puttade sin kompis mot henne.

Vittnena berättade också att 28-åringen och hans kamrat varit stökiga redan när de lämnat parken och att 28-åringen krossat både en bilruta och ett skyltfönster på vägen ner mot Stora Södergatan och att de därför tagit avstånd från honom.

Åklagaren yrkade på att 28-åringen skulle dömas till fängelse för vållande till annans död. Försvaret ville att mannen helt skulle frias. Dom faller den 25 februari.

Den döda kvinnans föräldrar kräver 28-åringen på drygt      68 000 kronor för bland annat sveda och värk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".